7. den Mistrovství světa v plachtění – soutěžní den z bezpečnostních důvodů zrušen

Jižní vítr je krutý, počítej lásko má s tím,“ notují si čeští reprezentanti po ránu při snídani na terase českého domu a o tom, že je to pravda svědčí bundy a svetříky navléknuté na jejich atletických tělech. Zde na jižní polokouli je totiž všechno naopak. Více se nahřívají severní svahy, termika se tvoří na nevyzpytatelných místech, vlna se tvoří na návětrné straně kopců a svahuje se na té závětrné. Přestože spolu sdílejí čeští reprezentanti jeden dům, dvě toalety, sprchu, pračku, ledničku, malou kuchyňku a tři automobily, ponorková nemoc se stále nedostavuje. Nic na tom nemění ani vyšším hlasem pronesená věta létajícího kapitána českého týmu Petra Krejčiříka ke svým kolegům: „Neříkejte o mě, že jsem kategorie kombi, když jsem kategorie open!“ Nehrozil-li by přitom na své kolegy dvaceticentimetrovým nožem, mohli bychom se domnívat, že jde o vtip. Soutěžní den číslo 7 s jasnou oblohou, silným větrem a někdy až příliš agresivními souboji o místo ve stoupáku začíná.

Na briefingu v 10 hodin všichni přítomní přijímají informace o včerejší nehodě. Došlo k ní při přímém letu poté, co vpředu letící pilot tzv. zadelfínoval, tedy přitáhl řízení, čímž začal stoupat a zároveň zpomalil a za ním letící pilot na to nestačil zareagovat. Po střetu byla obě letadla neřiditelná a piloti museli z cca 800 metrů z kokpitů vyskočit. Z nehody oba podle informací organizátorů vyvázli s na vážnost situace „přijatelnými“ zraněními – zlomeným nosem v případě Australana a zlomenou nohou v případě Němce. Obě letadla dopadla mimo obydlenou oblast.

Možná i vzhledem ke včerejší nehodě, jejíž spolupůsobící příčinou bylo bezpochyby i počasí s nízkými dostupy a slabými stoupavými proudy, které nutí soutěžní piloty létat v těsných velkých skupinách, byla po otestování dnešního počasí předletcem dnešní disciplína zrušena. Bezoblačná termika, slabé stoupání a dostupy do 1 km nad zem – opět počasí, které by jen nahrávalo dalšímu možnému incidentu.

Předpověď počasí na další dny slibuje ale mnohem lepší podmínky, v úterý dokonce s kupovitou oblačností. V soutěži už bohužel nepokračuje Tomáš Rendla, který odstoupil ze zdravotních důvodů. Do konce mistrovství zbývá šest možných soutěžních letů. Další informace z Benally opět zítra.

Aktuální průběžné výsledky naleznete ZDE.

Miroslav Oros, airZone.TV, Benalla – Austrálie