Světový pohár v Paraski

Zahajovací závod Světového poháru v paraski 2017 uspořádal ve dnech 20. – 22. ledna 2017 HFSC SKYDIVE Freistadt v lázních Bad Leonfelden v rakouské části Šumavy.

Závod se konal za krásného, slunečného a mrazivého počasí. Na pátek pořadatelé ohlásili seskoky z vrtulníku. Bohužel na kopci s doskočištěm a vyhlídkou na městečko celý den foukal vítr o rychlosti větší, než je povolených 6 m/sec a soutěž nemohla být zahájena.

V sobotu ráno jsme opět vyjížděli z Vyššího Brodu za mrazu – 16°C. V 10 hodin byl podle plánu odstartován obří slalom v překvapivě hezkém lyžařském areálu Sternstein. Závod na výborně upravené sjezdovce proběhl hladce. Všichni naši závodníci, bylo jich 12, z toho jedna žena a 2 junioři, podali solidní výkony. Pouze Michal Javůrek měl smůlu v 1. kole, které na zbrusu nových lyžích nedokončil.

Na obří slalom neprodleně navázaly seskoky. Vítr zeslábl na regulérní hodnoty, ale v různých výškách velmi měnil svoji sílu a směr, takže podmínky závodu byly velmi těžké. Atraktivní podívaná přilákala mnoho místních diváků, kteří mohli obdivovat skvělé výkony zkušených parašutistů, ale současně neobvyklé množství nevydařených doskoků mimo cílovou matraci.

Celý závod byl úspěšně dokončen v neděli po poledni a uzavřen vyhlášením vítězů.

Z našich závodníků zaslouží největší pochvalu A tým ve složení Milan Palo, Michal Javůrek, Jakub Rataj a Martin Gabla, který vybojoval krásné 2. místo. V jednotlivcích dosáhl na skvělé 4. místo Milan Palo v soutěži mužů, českou vlajku na stupních vítězů opět zvedli Romana Taršinská na 2. místě mezi ženami a Jakub Rataj na 3. místě mezi juniory. Z dalších našich závodníků je třeba pochválit Martina Gablu za 9., Radka Šímu za 13., Martina Kumžáka za 17. a Jirku Černého za 19. místo.

Česká výprava odjížděla z Bad Leonfeldenu s dobrými pocity. Dobré výsledky slibují předpoklady dalších úspěchů v nadcházejících závodech Světového poháru a především Mistrovství světa.

V zákulisí jsme vedli několik rozhovorů o pořadatelství příštích závodů v paraski v Česku, zejména pak MS v roce 2019.

Petr Jireš