Parte – Honza Dubnický

Dnes, 8. února 2017, jsme se v obřadní síni zlínského krematoria rozloučili s pilotem, který byl výraznou osobností zlínského létání, Janem Dubnickým.

Zemřel 1. února po krátkém pobytu v nemocnici ve věku 83 let , což nás , jeho kamarády zaskočilo. Pravidelně se parta „pilotů ve výslužbě“ schází první středu v měsíci na posezení, kterých se s železnou pravidelností po léta zúčastňoval.

Honza, jak jsme ho oslovovali, má kořeny ve Zlíně. Zde taky vystudoval chemickou průmyslovku, ale moc dlouho se s chemií nekamarádil. V roce 1953 začal létat v Aeroklubu, do roka získal pilotní průkaz a nastoupil na vojenskou službu. Stal se spojařem, což se mu snad v dalších letech při nástupu radiostanic do letadel hodilo. V roce 1956 se vrátil do civilu a pokračoval ve výcviku. Postupně létal vše, co ve svazarmovském aeroklubu bylo. Všechny typy Zlínů, Ae45, L200, C104, C11, HC102. Jen k větroňům, dnes správným názvoslovím kluzákům, nepřilnul. Posléze se stal instruktorem a zaměstnancem Krajského aeroklubu Zlín, cvičil brance. Řada z nich pak v armádě létala v rámci základní vojenské služby no a další řada vystudovala vojenské školy a stali se z nich vojáci profesionálové. A další se profesionalizovali u civilních provozovatelů, ČSA, Slovairu. Jeho kantorský rukopis se na nás všech podepsal, vyžadoval přesnou práci na palubě a kázeň. (Snad jeho potomci příliš tou leteckou kantořinou netrpěli. Asi ale ne, protože jeho syn se pár let také stal aeroklubákem dokud se neorientoval na své současné povolání.) To už se stal Honza v roce 1961 VLP, v tehdejším názvosloví náčelníkem. Funkci převzal po svém učiteli Františkovi Svatošovi odcházejícím do leteckého důchodu. V této úloze pak vydržel do konce roku 1980. To ale už od roku 1972 byl VLP v Holešově, kde otrokovický aeroklub vybudoval nové objekty jako náhradu za prostor  uvolněný pneumatikárně Barum. Učitelské praxe se ale nezbavil, nastoupil v roce 1980 do školy Slovairu v Holešově a zde setrval až do důchodu.

Ta kantorská činnost byla rozhodující, protože jej živila, ale také se létáním bavil. Práce byla jeho koníček. Létal akrobacii, dokonce skupinovou s Jardou Hůlkou a Zdenkem Koupilem. To jsou také dva zlínští-otrokovičtí piloti, kteří posunuli laťku výš. Byl rozhodčím letecké akrobacie a organizátorem mnohých navigačních soutěží.

Přes pokročilejší věk byl až do posledních dnů stále  aktivní aeroklubák a  při zahájení výstavby nového areálu pro aeroklub „v exilu“ se těšil.

Chybělo velmi málo a dožil se toho potěšení.

8.2.2017 v 22.29

Lubomír Vrba senior

 

Aeroklub České republiky přeje rodině, přátelům, známým a aeroklubákům upřímnou soustrast. Velice si vážíme práce, kterou Honza za celý svůj život odvedl.