Slavnostní vyhlášení leteckého sportovce roku 2016

Slavnostní vyhlášení nejlepších leteckých sportovců za rok 2016 pořádají Letecká amatérská asociace, Aeroklub České republiky a Klub leteckých novinářů. Spolupořadateli jsou Český balónový svaz, Svaz leteckých modelářů, Plachtařský Old Timer Klub ČR. Setkání se koná v mladoboleslavském leteckém muzeu Metoděje Vlacha 10. březnového dne tohoto roku.

Tradice sahá do dob předválečného Československa. V této době vzniklo jedno z nejvyspělejších a nejpropracovanějších odvětví techniky – aviatika. Již v této době Českoslovenští letci měli celosvětové renomé. V současné době se stále můžeme chlubit zvučnými jmény a rok 2016 byl více než úrodný na letecké úspěchy, které si zaslouží být vyzdvihnuty nad ty ostatní, a které si zaslouží ocenění Nejlepší letecký sportovec.

Cílem pořadatelů je poděkovat všem leteckým reprezentantům za nezištné šíření dobrého jména českého letectví a naší republiky ve světe a současně je inspirovat k dalším sportovním výkonům. Také navázat na tradice a zprostředkovat setkání jak sportovců, tak i významných hostů. Letošní setkání je pod patronací Podvýboru pro vědu, výzkum, letectví a kosmonautiku Poslanecké sněmovny parlamentu České republiky.

Letecká činnost se od těch dob předválečných rozšířila do nových odborností a disciplín, a co je důležité, přes stále větší konkurenci patří naši letci nadále ve většině leteckých sportech k těm nejlepším na světě.