Parte – Josef Novák

V pondělí 27. března odešel  náhle do leteckého nebe náš kamarád a pilot Ing. Josef Novák velký  fanda modelů i velkých letadel. Začínal létat na motorových letadlech v Mladé Boleslavi v roce 1957, kde se také po roce 1976 stal předsedou místního aeroklubu. Vystudoval večerně průmyslovku a později vysokou školu a na vrcholu své pracovní kariéry se stal náměstkem ředitele Škoda Kvasiny.

Když vznikla Letecká amatérská asociace ČR věnoval se aktivně ultralehkému létání. V roce 1993 zahájil výrobu letadel firmy Rans ve firmě Bestar. Letouny Coytote, vyráběné touto firmou létají dodnes po celé naší republice. Firma vyráběla také UL letadla pro německou firmu Tragelen. V roce 1994 se zaměstnanci firmy Bestar zúčastnili s UL letounem Coyote S6 Mistrovství světa v Polsku.

Pepa Novák, jak jsme mu všichni důvěrně říkali létal jako instruktor a vychoval celou řadu pilotů. Rád se účastnil všech leteckých akcí na letišti v Mladé Boleslavi. Do aktivit Nadačního fondu se nesmazatelně zapsal předváděním letadla Metoda Vlacha na leteckých dnech i při jiných příležitostech.

Před několika léty zakoupil nedokončený UL letoun Pietenpol a rekonstruoval a dokončoval ho pro letecké muzeum v Mladé Boleslavi. To však již nestihl dokončit.

Budeme na něj vždy vzpomínat s úctou a láskou.

Piloti a kamarádi z letiště Mladá Boleslav

Parte Ing. Josef Novák