Andula kroužící nad Prahou aneb slavnosti Navalis v plném proudu

Svatojánské slavnosti Navalis v Praze patřili nejen duchovním poutníkům, ale i sportovnímu letectví. Šestice členů reprezentačního družstva vyskočila z Anduly nad Prahou a jeden z nich, Mark Rahbani, podletěl Karlův most na swoopovém padáku.

Zbylá pětice reprezentantů skočila skupinu, to byli Jiří Černý, Radim Bednář, Radek Šíma, Petr Chládek a Pavel Pígl, kteří představovali 5 hvězd, které jsou jedním z atributů svatého Jana Nepomuckého a podle legendy se těchto pět hvězd objevilo na Vltavě, či nad Vltavou v místech, kde se mrtvé tělo Jana Nepomuckého zachytilo. 

Svátek Navalis jsou oslavy sv. Jana Nepomuckého, který má svojí sochu na Karlově mostě. Konají se každoročně 15. května, předvečer svátku světce. Pět hvězd je atributem sv. Jana Nepomuckého. Doba seskoku po 21,00 hodině je symbolická, protože Jan Nepomucký byl svržen do Vltavy 20. března 1393 těsně po 21,00 hodině, tělo bylo nalezeno až 17.dubna 1393 v místech na pravém břehu kde dnes ústí Dušní ulice… (tyto hvězdy znamenají také slovo TACUI tedy „mlčel jsem“ ).

V galerii si můžete prohlédnout přípravy na seskok z letiště Točná. 

Autor fotografií a textu: (jjk)