Karlovarský pohár 2018 – čtvrt století za námi

Tradiční akrobatická soutěž, která oslavila své dvacáté páté narozeniny někdy působí jako středoevropský šampionát, a někdy svým obsazením připomíná i mistrovství Evropy. Tentokrát, ve dnech od 24. do 26. května 2018 to na letišti v Toužimi – Přílezech připomínalo spíš klání středoevropských sousedů z České republiky, Slovenska, Rakouska a Německa.

Podobně také půlkulatý, jubilejní ročník, vypadal i na stupních vítězů, protože se spravedlivě podělili zástupci všech čtyřech států a nikdo nezůstal ochuzen o nějakou tu medaili. Karlovarský pohár je také tradičně přehlídkou všech možných typů akrobatických letounů. Ale jednu novinku, v tomto směru, letošní ročník představil. Letadlovou flotilu Aeroklubu České republiky čerstvě rozšířil nový Decathlon. Letoun American Champion Aircraft Corp. 8KCAB Decathlon (cn 1057 z roku 2007) doposud létal v americkém Weaverville jako N937GH, ale od 16. března 2018 je zapsán v tuzemském leteckém rejstříku jako OK-ACR. V Toužimi si tak tento hornokřídlý letoun odbyl, díky jedné pilotce a dvěma pilotům, svou oficiální soutěžní premiéru na našem území. Decathlony se tak objevily v kategorii Sportsman rovnou tři, a dva, díky svým pilotům, symbolicky i na stupních vítězů. V nejnižší kategorii Sportsman, do které se zapojilo třináct pilotek a pilotů, obsadil první místo slovenský, konkrétně košický akrobat Jakub Krajňák se Zlinem Z-526. Pro druhé místo si na Decathlonu s poněkud „dábelskou“ registrací N6666 dolétl německý pilot Wolfgang Schatz, a třetí byl Martin Vlček na Decathlonu OK-DEC. A třetí Decathlon OK-ACR dovedla Kateřina Půlpánová na páté místo.

Kategorii Intermediate absolvovalo čtrnáct pilotek a pilotů ze tří zemí, ale domácí na stupně vítězů nepustili žádného z německých a rakouských akrobatů. O první tři místa se podělili Michal Tvrzník, Tomáš Zemánek, Jaroslav Svoboda v tomto pořadí. Všichni na Zlinech Z-50M.

A kategorie Advanced se nakonec zúčastnila jen čtveřice akrobatů. Se strojem Extra 300L (s u nás raritní lotyšskou registrací YL-VUP) zvítězil Jaromír Čihák, před rakouským pilotem Erikem Esserem s letounem Extra 300, a třetí dolétl Radim Bagar a oranžový XtremeAir XA-41 (SBach 300).

Rozmarné květnové počasí si sice poněkud s akrobatkami a akrobaty zalaškovalo, ale i tak se podařily realizovat, na jubilejním pětadvacátém Karlovarském poháru, tři soutěžní lety.

Soutěž původně začala v první polovině devadesátých let se na mezinárodním letišti Karlovy Vary – Olšová Vrata, ale z mnoha různých důvodů se nejprve prozatímně, a posléze natrvalo, přestěhovala v roce 2006 na toužimské letiště. Jen v roce 2014, vzhledem k rozbahněné dráze, musela letadla startovat z karlovarského letiště.

Všechny výsledky Karlovarského poháru 2018: https://acro-online.com/event/71/results#combined

Text: (jjk)