Balloon Jam Brno

Na Mezinárodní den dětí 1. června 2018 začal už osmnáctý ročník balonové fiesty Balloon Jam 2018. V letošním roce si, ale víc užili návštěvníci balonového setkání na zemi, než ti, kteří se chtěli kochat pohledem na barevné „mongolfiery“ plující nad městem.

Hned 1. června 2018 se, i přes bouřlivé povětří, sešli balonáři na louce na Rakovci, ale ani největší optimisté se nedočkali. Naopak hned sobotní ráno 2. června 2018, krátce po šesté hodině, se od brněnské přehrady vydala pětice balonů jihovýchodním směrem nad město. Půl hodiny před osmou hodinou ranní celá pětice přistála u Měnína. Sobotní večer už tak úspěšný nebyl. Ke staru sice bylo připraveno před devatenáctou hodinou na Rakovci deset balonů, ale jejich start, vrátivší se bouřky, znemožnily. Takže si užili malí i velcí, kteří si mohli prohlédnout na zemi vnitřek, nafukujícího se balonu, sledovat ohňostroj v rámci festivalu Ignis Brunensis 2018, a nakonec balonovou „žárovku“.

Po nepovedeném deštivém sobotním večeru bylo rozhodnuto, přivstat si v neděli dříve než obvykle. A tak už v půl čtvrté v noci 3. června 2018 odstartoval první balon, který po přeletu Brna přistál u Zaječí, nedaleko Velkých Pavlovic, půl hodinu před šestou hodinou. Další tři balony se o šesté hodině vznesly nad brněnskou přehradu a po sedmdesáti pěti minutách dosedly u blučinského kopce Výhon. Organizátoři plánovali závěrečné polétání i na nedělní večer, ale do třetice starty pokazila bouřka. Osmnáctý ročník setkání balonů nad Brnem Balloon Jam 2018 tak tentokrát, až na dvě výjimky, propršel. A tak nezbývá jen doufat, že červen 2019 přinese brněnským balonářům z pořádající společnosti Aviatik servis více příznivého počasí.

První ročník brněnského balonového setkání se uskutečnil od 31. května do 3. června 2001, tedy vlastně ve stejném termínu jako letos. A za účasti pětatřiceti posádek z osmi zemí (České republiky, Slovenska, Slovinska, Chorvatska, Švýcarska, Rakouska a Belgie) se tehdy létalo nejen od brněnské přehrady, ale i z areálu Výstaviště, Velodromu, z Kraví hory, nebo Moravského náměstí.    

Text: (jjk)

Foto: Martina Burianová