Akrobaté si medaile rozdělili v Břeclavi

Po dvou letech se na jihomoravské letiště u rakouských hranic, v Břeclavi, vrátilo Mistrovství České republiky v letecké akrobacii motorových letounů. A podobně jako před dvěma lety, a i v podobném termínu, bylo na závěr okořeněné leteckým dnem. V roce 2016 soutěžili letečtí akrobaté v prvním červencovém týdnu, v roce 2018 svou soutěží už přímo otevírali letní prázdniny. Aeroklub Břeclav uspořádal letošní republikový šampionát ve dnech 28. až 30.června 2018 s tím, že letecký den vyšel na první červencový den, tedy na neděli. A jako tradičně se soutěžilo ve čtyřech kategoriích – Unlimited, Advanced, Intermediate a Sportsman.

Po téměř tropických květnových a červnových dnech však s koncem školního roku přišlo ochlazení doprovázené vydatnými dešti, a tak ani statisticky nejteplejší místo České republiky na nejjižnějším cípu Moravy, nebylo ušetřeno. První den šampionátu 28.června 2018, tak celou republiku zakryla temná mračna, která nešetřila nadílkou svých zásob vody, a tak se závodilo v pátek a sobotu 29. a 30.června 2018. I když červnové sluníčko, vyzývající k opalování, se muselo prodírat potulujícími se oblaky a soupeřit s nepříjemně silným větrem.

Letošního republikového šampionátu se zúčastnilo třiadvacet pilotů a pilotek (z pětadvaceti přihlášených). V samotné soutěži byly k vidění jak Zliny Z-526 a Z-50M, tak stroje American Champion (Bellanca) 8KCAB Decathlon, Extra 300L respektive 330LC a 300SR, nebo XtremeAir XP-30 Sbach 300.  

V Kategorii Sportsman, které se účastnili čtyři soutěžící (z pěti přihlášených) zvítězil Robert Sítko (Z-526 OK-EHO) před Kateřinou Půlpánovou (Decathlon OK-DEC) a Martinem Vlčkem (Decathlon OK-ACR).

Kategorii Intermediate odlétalo jedenáct soutěžících (z dvanácti přihlášených), a v této kategorii obhájil vítězství Michal Tvrzník (Z-50M OK-XRK), druhý doletěl Jaroslav Svoboda (Z-50M OK-TRM) a třetí byl David Beneš (Z-50M OK-TRM).

Pět letců se účastnilo kategorie Advanced, kterou vyhrál Jaromír Čihák (Extra 300L YL-VUP, což znamená, že se v Břeclavi objevily kuriózně dva letouny s lotyšskou registrací vedle sebe), před Miroslavem Černým (XP-30 D-ESXA) a Adamem Ondřejkou (XP-30 D-ESXA).

A v kategorii Unlimited si o tři medalie zalétali tři akrobaté, mezi nimiž zvítězil Martin Šonka (Extra 300SR OK-SON) před Markem Hykou (XP-30 D-ESXA) a Petrem Kouřilem (Extra 330LC OK-ELC).

Na břeclavském letišti se ovšem objevil v sobotu, tak říkajíc, v civilu a mimo program, Petr Františ (který jinak působí v týmu Martina Šonky pro sérii Red Bull Air Race), který přiletěl s čerstvou novinkou a tuzemském nebi, letounem Jak-52 (s lotyšskou registrací YL-STH). Ale soutěže se samozřejmě neúčastnil. Tento mohutný stroj se, ale logicky stal po své příletu středem pozornosti, a kokpit tohoto letounu si tak vyzkoušel i další akrobat, který v Břeclavi aktivně nezávodil, Karel Kuthan, zvyklý na podobně objemný akrobatický speciál Jak-55M.    

A celkové výsledky jsou tradičně na adrese https://acro-online.com/event/74/results#combined

(jjk)