Dvě bronzové z Hosína – Mistrovství světa v plachtění je za námi

Česká republika hostila ve dnech 28. července 2018 až 11. srpna 2018 prestižní Mistrovství světa v bezmotorovém létání (35th World Gliding Championships 2018) v takzvaně „težkých“ třídách vůbec poprvé. Po 19. Mistrovství Evropy v Moravské Třebové a 9. Mistrovství světa v plachtění žen ve Zbraslavice, v loňském roce, tak byl tento šampionát, do třetice, jistým vrcholem mezi soutěžemi tohoto typu v České republice.

Navíc se i ve velmi silné mezinárodní konkurenci podařilo českým plachtařům vybojovat dvě bronzové medaile. V jednotlivcích, v kategorii Open se podařilo vylétat třetí místo Petru Tichému a třetí příčku nakonec uhájili čeští letci i v týmové soutěži, před dotírajícími britskými piloty.

Původně se měl světový šampionát konat na příbramském letišti Dlouhá Lhota, ale tam stále probíhá letitý právní spor mezi některými subjekty, které jsou zde zainteresovány majetkově a provozně, a tak bylo nakonec rozhodnuto o změně místa konání. Ačkoli došlo ke změně relativně na poslední chvíli, zhruba dva měsíce před začátkem Mistrovství světa, organizátorům se podařilo všechno úspěšně zvládnout. Ostatně hosínské letiště má i dostatečné zázemí a s pořádáním velkých mezinárodních soutěží bohaté zkušenosti. Stačí připomenout, že před čtyřiceti lety, v roce 1978, se v Hosíně konalo Mistrovství světa v letecké akrobacii. Akrobaté na evropském šampionátu se v Hosíně sešli i v roce 1985 a evropské mistrovství, tentokrát žen, plachtařek se zde konalo v roce 1993.  V roce 2009 se tu závodilo v rámci Mistrovství světa v letecké akrobacii na kluzácích. Pravidelně se v Hosíně konají akrobatické soutěže motorových letounů, ale plachtařské tuzemské mistrovství se tu konalo před čtyřmi, respektive šesti, lety (PMČR 2014 a PMRg 2012).

V roce 2018 se Hosín stal pořadatelem Mistrovství světa sice relativně náhodou, a shodou okolností, ale o to prestižnější soutěže. Poprvé se tak u nás potkaly větroně těch „nejtěžších“ kategorií. Jak v kategorii Open, kde mají letadla rozpětí křídel víc než dvacet metrů a hmotnost 750 kilogramů, tak kluzáků s rozpětím 18 a 20 metrů s hmotností šest set kilogramů. Vlastně i z toho důvodu byla na letišti v Hosíně potřeba celá flotila nejsilnějších vlečných strojů. Sice zde sídlí firma provozující „Čmeláky“, ale i tak byla potřeba ještě posila. A tak byla k vidění celá sedmička letounů Z-37/137 v různých podobách (Z37T-2 N237Z, Z-137T OM-NRP, Z-137T OK-EJA, Z-137T OM-VIB, a 37A-C3 N479XB, Z-37A-C2 OK-GJW, Z-37A-2 OK-KLN). Kromě největších soutěžních větroňů tak v Hosíně bylo možné spatřit i unikátní sestavu „zemědělských“ strojů, která se už dnes až tak často nepotká. 

Na jihu Čech se potkalo 94 soutěžících posádek (včetně dvoumístných posádek sto deset letců) ze sedmadvaceti států, včetně takových exotických zemí, jako je Argentina, Jihoafrická republika, Austrálie a Nový Zéland. A například takoví Jihoafričané předvedli, že tento sport ovládají na velice solidní úrovni, protože v týmové soutěži obsadili šesté místo za Nizozemci. Čtvrtí, jak bylo už zmíněno, skončili Britové. Česká republika obsadila třetí místo (Petr Tichý, Petr Krejčiřík, Roman Mraček, Tomáš Suchánek, a posádka Michal Lešinger & Daneš Grula). Stříbro vylovili v rybníkářských jižních Čechách Francouzi a zlato v týmové soutěži němečtí plachtaři.

Němečtí piloti ovládli i kategorii Open, které se účastnilo 31 soutěžících. Po dvanácti odlétaných úkolech obsadil zlatou medaili Michael Sommer (EB 29 R), před svým krajanem Felipe Levinem (EB 29 DR) a českým reprezentantem Petrem Tichým (EB 29R). Druhý český pilot Petr Krejčiřík (JS1 C) obsadil patnácté místo.

V „Osmnácti metrové“ třídě, které se účastilo 45 závodníků, zvítězil po dvanácti úkolech rakouský pilot Wolfgang Janowitsch (Ventus 3T). Druhý skončil Mario Kiessling z Německa (Ventus 3T) a třetí dolétl Jean-Denis Barrois z Francie (JS 3). Z českých pilotů obsadil Roman Mraček šesté místo (Ventus 3 FES) a Tomáš Suchánek místo sedmé (Ventus 3T).

Kategorii „dvaceti metrových“ dvoumístných kluzáků ovládla polská posádka Sebastian Kawa a Christoph Matkowski (ASG 32 Mi). Pro Sebastiana Kawu je to už patnáctý titul mistra světa (a pětadvacátá zlatá medaile z evropských, světových šampionátů a světových her, celkově). Pro stříbro si mezi osmnácti posádkami, po dvanácti úkolech, doletěla britská dvojice Steve Jones a Garry Coppin (Arcus T) a bronz získali Finové Antti Lehto a Juha Sorri (Arcus M). Česká posádka Michal Lešinger, Daneš Grula (ASG 32 Mi) obsadila v celkovém pořadí deváté místo.

V červenci 1953, před šedesáti pěti lety byl na druhém českobudějovickém letišti v Hosíně, nedaleko zámku Hluboká, zahájen plachtařský provoz. A symbolicky tak, na přelomu července a srpna 2018, tohle výročí oslavilo letiště 35. Mistrovstvím světa v bezmotorovém létání (35th World Gliding Championships 2018). I když se nejednalo o oficiální oslavu, byla zcela jistě oslavou plachtařského sportu.

Podrobné výsledky jsou k nalezení na obvyklém místě viz. www.soaringspot.com/en/35th-world-gliding-championships-hosin-2018/results

text, foto: (jjk)