Mistrovství České republiky v klasických disciplínách

Ve dnech 25.-28.7.2019 se konalo ve Frýdlantu nad Ostravicí Otevřené mistrovství České republiky v parašutismu v klasických disciplínách – přesnost přistání a individuální akrobacie.

Celkem se účastnilo 57 závodníků jak z České republiky, tak z Polska, Slovenska a i Kanady.

První den ve čtvrtek 25.7.2019 se závodilo v disciplíně individuální akrobacie, které se zúčastnilo 13 závodníků, vč. jedné ženy. Kromě 2 závodníků „aeroklubáků“ byla tato disciplína obsazena zcela parašutisty z Dukly Prostějov. Prvenství v disciplíně Individuální akrobacie suverénně obhájil Libor Jiroušek, který překonal svůj dosavadní český rekord časem 5,60 s. Za ním se pak na 2. místě umístil Jiří Gečnuk a na třetím místě Oldřich Šorf.

Mezi juniory v této disciplíně kraloval Petr Chládek, který svým časem 6,56 překonal světový juniorský rekord.

V pátek 26.7.2019 začalo dvoudenní klání v přesnosti přistání. Počasí bylo velice obtížné a horké. Téměř každý závodník měl jiné podmínky, které byly okořeněné termickými závany, neustálou změnou směru a síly větru. I s nepatrnými poraněními, jedním odhozem a opakovacími seskoky se první přesnosťářský den odskákala víc jak polovina závodu.

V sobotu 27.7.2019 se přidal i déšť, a tak to vypadalo, že závod se nedoskáče. Během dne se, ale počasí umoudřilo a závodní kola se docela rychle odskákala. V přesnosti přistání se soutěžilo v kategoriích –  ženy, muži, junioři, týmy.

Mezi nejlepšími ženami byla první Michaela Mynářová, druhá se umístila Daniela Macichová a  třetí Andrea Funková.

V mužské kategorii zvítězil Hynek Tábor, druhý byl Oldřich Šorf a třetí Jiří Gečnuk.

Kategorii juniorů vyhrál Petr Chládek junior před Zdeňkem Elblem a Tadeášem Kroftou.

V kategorii týmů ASO Dukla nepustila na medailovou příčku prostě nikoho, a tak první místo obsadila Dukla I., druhé místo obsadila Dukla II. a třetí místo obsadila Dukla III.

V celkové kombinaci přesnosti přistání a individuální akrobacie se na první příčce umístili současně Oldřich Šorf a Jiří Gečnuk a na třetím místě se umístil Hynek Tábor.

Výsledky závodů jsou ke stažení zde.