Neletecké aktivity v rámci PPJ

V rámci projektu Podpora plachtění juniorů (PPJ), který v letošním roce proběhla na letišti Moravská Třebová (Aeroklub Moravská Třebová), byl 28. 7. 2021 pro účastníky zorganizován neletecký program, a to:

  • Přednáška mna téma poskytnutí první zdravotnické pomoci a hypoxie při létání; přednášející MUDr. Zdeněk Moravec.
  • Branně sportovní den: střelecká příprava a soutěž ve střelbě ze vzduchovky; odborný dozor Martin Vecko a Pavel Řeřicha.

Výše uvedených aktivit se účastnilo 16 juniorů přihlášených do PPJ spolu s dalšími 9 juniorskými účastníky z Aeroklubu Moravská Třebová, kteří měli paralelně s PPJ letní plachtařské soustředění.

Program branně sportovního dne se skládal z cvičné/tréninkové střelby a následně z branného závodu, který napodoboval biatlon – tj. běh se střelbou.
Účastníci vytvořili tří členné týmy, které mezi sebou soutěžili o nejlepší bodový zisk, skládající se ze střelby na terč a rychlosti běhu na stanovené trase.

Vítěznému družstvu byly věnovány vyhlídkové lety na letounu Su-29 OK-HXA.

Kompletní personální a materiální zajištění organizoval Aeroklub Moravská Třebová, z.s.. Program byl podpořen dotací z projektu Mladý sportovec 2021 Sdružení sportovních svazů.