WORLD CUP SERIES 2021, Belluno (I) 30. 7.–1. 8. 2021

Série světového poháru v parašutismu se skládá zpravidla ze šesti závodů orientovaných na klasickou disciplínu, tj. přesnost přistání. Krom vrcholných soutěží tj. mistrovství světa či kontinentální mistrovství se jedná o nejvyšší soutěž, kde spolu mohou změřit síly jak profesionální armádní či reprezentační družstva, tak sportovci na klubové úrovni.

Sportovní parašutismus se těší velké popularitě mezi leteckými sporty a zároveň je prestižním vojenským sportem, kde armády jednotlivých států podporují a připravují své profesionální vojenské týmy. Možnost vzájemného porovnání sportovních dovedností mezi profi a amatérskými sportovci na nejvyšší úrovni činí podniky série WORLD CUP ojedinělými a výjimečnými.

Běžně se podniků světového poháru účastní 200-300 sportovců z celého světa, kteří soutěží v jednotlivcích, kategorie muži, ženy, junioři, veteráni, a v soutěži pětičlenných družstev.

I série WORLD CUP 2021 byla ovlivněna pandemií COVID 19. Připravovaný závod v německém Zweibrücken byl zrušen a samozřejmě komplikace při cestování, obavy z přenosu nákazy, atd. ovlivňují i účast na zachovaných podnicích série 2021.

O to větší radost představila sportovcům, divákům i organizátorům účast 42 týmů, tj. 210 závodníků, kteří se sešli při registraci druhého podniku WORLD CUP 2021 v italském Bellunu, 30.7.-1.8.2021. Shledání sportovců bylo opravdu působivé, panovala zde pravá sportovní atmosféra a radost ze sportu. Organizátoři zajistili, již tradičně, výsadky sportovním parašutistům vrtulníkem AS 350, který vynášel pětičlenná družstva sportovců do výšky 1000m nad terénem a to v překrásné lokalitě města uprostřed italských Dolomit. Prostě paráda. Podmínky z hlediska počasí vystřídaly snad téměř všechny možné, pravidly přípustné, možnosti.

Z České republiky se závodu účastnily dvě družstva ASO Dukla Prostějov (CZECH REPUBLIC MILITARY TEAM I, II), reprezentační družstvo žen (CZECH WOMEN TEAM), klubové sportovce reprezentoval tým Aeroklubu Plzeň (TEAM PILZEN) doplněný v jednotlivcích předsedou PARAklubu Kamýk Karlem Spejchalem.

V obrovské konkurenci týmů a sportovců připravujících se zde na vrchol sezóny, MISTROVSTVÍ SVĚTA konané letos v Ruské federaci, čeští parašutisté obhájili skutečnost, že právem patří do světové špičky. V družstvech se tým CZECH REPUBLIC MILITARY TEAM II umístil na druhé příčce, stříbrnou pozici vybojovalo i družstvo žen CZECH WOMEN TEAM, v jednotlivcích, kategorie ženy, pak první místo vydobyla Daniela MACICHOVÁ, bronzovou příčku Michaela MYNÁŘOVÁ, mezi muži byl mezi nejlepšími Oldřich ŠORF na čtvrté příčce.

Série WORLD CUP 2021 pokračuje závodem v Rakouském Thalgau, 27.–29. 8. 2021.