Nový český head down rekord

Konečně jsme se sešli. Pokus o nový český head down rekord byl z důvodu pandemie o rok odložen, a tak se potkáváme v počtu osmi zkušených freefly skydiverů až nyní. Je 31. července 2021, sobota ráno, fouká silný vítr a mraků je na obloze také dost. Pro rekord jsme si vyhradili v našich kalendářích tři dny a na dnešek vychází nejlepší předpověď. To musí vyjít. Shodou okolností zde v Klatovech právě probíha Mistrovství České republiky ve skupinové akrobacii FS4. Rozhodčí jsou připraveni i na nás.


Zkontrolovat vybavení, zapnout všechny přístroje a jde se na věc. Představu o rekordu jsem měl a domácí příprava byla poctivá. Jen jsem to vše připravoval pro 15 skokanů a skokanek. Během posledních 14 dní před pokusem o nový český HD rekord se z všemožných důvodů omluvilo sedm parašutistů. Plány se změnili, jumpy se překreslily, a už můžeme začít s briefingem. Měla to být společná práce, výměna zkušeností, rad a tipů, jak rekordu dosáhnout co nejdříve. To se také stalo. Za kormidlo to vzal na sebe jeden z nejzkušenějších letců Jirka Matela a po detailním rozboru a přípravě seskoku na zemi, jsme se mohli přesunout do letadla a uskutečnit to samé za volného pádu. Dveře Skyvanu se otevírají a my můžeme vyskočit. Málem jsem zapomněl. Rekord by nemohl být bez foto a video dokumentace vůbec uznán, a proto s námi skákal a vše zaznamenával Ozzie. Ready, set, go a jsme venku. Vyskočili jsme jako základ v šestičlenné sestavě s jedním floaterem a diverem. Trochu to skřípalo, padáme všichni hlavou dolů rychlostí kolem 280 km/h, floater i diver už se připojili, MÁME TO! Po přistání se ještě všichni ujistíme u videa. To už je nyní předáno rozhodčím k posouzení a uznání nového českého HD rekordu. JE TO TAM!!!


Celý seskok jsme ještě zopakovali. Pro dobrý pocit, že to může být i lepší, rychlejší, bez pnutí tady a támhle. No a ono to šlo. To nám dodalo energii a sebevědomí do pokusu o ustanovení nového českého HD sekvenčního rekordu, kde na obloze musíte změnit tvar formace. Pokus se také vydařil a rekord byl nyní 2 body. Kameraman trochu zaspal při balení a do postroje si na cestu/seskok zabalil odhoz. Naštěstí vše dobře dopadlo. Ozzieho nacvičený postup řešení závady, rychlost reakce i záložní padák skvěle zafungovali. To znamenalo menší zdržení, kvůli zabalení záložního padáku zkušeným rigerem. Jelikož jsme při seskoku měli spoustu času, rádi bychom nový sekvenční HD rekord ještě vylepšili. V této “repack” pauze jsme si skočili track, což je takový menší výlet po obloze. Ozzie nám ohlašuje, že je zabaleno a můžeme jít znovu na věc. Pozemní příprava proběhla na výbornou a zkusíme tentokrát udělat tři změny a dosáhnout na 4 body. Se štěstím se nám to povedlo a překonáváme tímto dnešní 2 bodový rekord ze skoku číslo tři. Nový český HD sekvenční rekord je nyní 4 body v osmičlenné formaci. Zážitky z celého dne nakonec probíráme u grilovaných kuřat, bramborového salátu a zaslouženého pivka.


Děkuji moc všem zúčastněným za odhodlání k vytvoření nového rekordu, za skvělý týmový výkon a především parádní atmosféru. Díky za super práci patří také Ozziemu za kamerou, Dannymu za rozhodcovským stolkem (pozoroval nás i při pozemní přípravě), pilotům za kniplem letadla a manifestu DZ za plnění do letadla. Příští rok se těším na viděnou při pokusech o vylepšení dnes dosažených výsledků.

 

 

Účastnici rekordu:

  • Vojtěch Fikar
  • Libor Frýzek
  • Martin Janík
  • Jiří Matela
  • Zuzana Matela
  • Radek Meduna
  • Volodymyr Šymkiv
  • Valeriy Vaselkov

 

Kamera:

  • Ozzie

 

Rozhodčí:

  • Daniel Suchý

 

Organizátor akce:

  • Radek Meduna

 

Fotodokumentace: