Brněnské Kotól 2021 zakončil akrobatickou sezónu 2021

První říjnový víkend se v Brně-Medlánkách uskutečnila soutěž bezmotorových akrobatů. O pohár bojovalo 15 pilotů ve třech kategoriích a dvou tajných sestavách. A kdo že je ten borec/borka, co líce špicovo akrobačku na větroňu?


Jak už je v ČR dobrým zvykem, kdo chce zajistit skvělé přeletové počasí, udělá na letišti akrobatické závody. Naopak proti suchu se dá spolehlivě bojovat plachtařskými závody. Stejně tak tomu bylo i na Medlánkách, kde se dostavilo na říjen opravdu krásné počasí. Páteční den byl věnován tréninkovým startům a soutěž začala až sobotním dopolednem. Létalo se na dvě ASK-21. Díky dvěma silným vlečným letounům Maule a Piper Pawnee soutěž postupovala rychle vpřed.

Po úvodním briefingu začal dopolední program první tajnou sestavou. Asi díky neokoukanému letišti a členitému terénu byly výkony známých borců horší než obvykle. S nástrahami si nejlépe poradili závodníci z Kyjova Míra Mančík (ING) a Boris Bachratý (SPG). Odpolední program s 2. tajnou sestavou byl ve znamení změny náletu. Díky pohybu slunce bylo třeba změnit post rozhodčích a celý cirkus otočit o 90 stupňů. Nový směr náletu se ukázal být vhodnější jak pro vlekaře tak pro rozhodčí, dobře se s ním popasovali i závodníci.


Výsledky soutěže

V kategorii Basic, úvodu do soutěžní akrobacie, se nejlépe předvedl Dušan Vrána z Medlánek. Zvlášť druhou sestavu bohužel nepříliš optimálně umístil do boxu, takže si lidi na Prýglu sice užili pěkné vystoupení, rozhodčím to však moc neučarovalo. Škoda, hodnocení by mohlo být ještě lepší. Na dalších místech se umístili Andrea Zahradníková z GACu a Oldřich Kounovský z Medlánek.

V kategorii Sportsman vyhrál Juraj Sidor z Aeroklubu Holíč (ho-lí-čan), a to hlavně tím, že toho nejmíň pokazil. Na druhém místě skončil Adam Pilc z Aeroklubu Zbraslavice a Boris Bachratý z Aeroklubu Kyjov. Oba dva posunuly na nižší pozice zásadní chyby. Pilcovi se v první sestavě nevydařil souvrat a Bachratý ve druhé sestavě zařadil výkrut „o patro níž“, čímž si zasloužil nejen HZ, ale i penalizaci za vloženou figuru.


Kategorie Intermediate je vstupenkou do vyšších tříd. Miroslav Mančík z Aeroklubu Kyjov udržel nervy i koncentraci a vylétal si zasloužené vítězství. Na druhém místě skončil Adam Olejár z Medlánek a na třetím Pavel Schoř také z Aeroklubu Medlánky. Oba předvedli vyvážený výkon v obou sestavách, ale na první místo to nestačilo. Čtvrté místo vybojoval Oliver Adamy z GACu. Poslední místo obsadil Jan Adam z GACu, který díky drobné ztrátě orientace zalétal pouze tři bodované figury správně a další pak, i přestože byly moc hezké, zaletěl v protisměru. Vysloužil si tak pěkných 7x Hz a šanci na medailové umístění definitivně ztratil.

Brněnské Kotól je nová soutěž pro bezmotorové akrobaty. I přes trochu zmatečné přidomky „první ročník tradiční soutěže“ se jedná o soutěž perspektivní a atraktivní nejen pro závodníky, ale hlavně pro diváky. Z hlediska soutěžících je dobré soutěžit nad neokoukaným terénem – ukázalo se, že výkony závodníků jsou o mnoho horší než nad nacvičenými letišti. A celé to mohou posoudit diváci, kteří mají hlavně díky umístění letiště v Brně-Medlánkách, celou soutěž jak na dlani s dojezdem šalinou.


A to nejlepší nakonec. Brněnské Kotól byla první soutěž na letišti v Medlánkách po přestávce dlouhé 33 let! Poslední soutěží byly plachtařské juniorky v roce 1988. Je tedy třeba poděkovat organizačnímu týmu za skvělý nápad. Zvlášť v dnešní době, kdy jsme svědky spíš rušení a konce sportovních akcí, je vytvoření nové téměř zázrak. Jen ať to dlouho vydrží!


Organizační tým
Contest Director: Pavel Schoř,
Contest Chief Judge: Jan Rolinek,
Scoring Director: Martin Chovan, Flight Director: Miloš Ramert
Judges: Martin Muck, Martin Stránský, Petr Burda, Jan Rolinek.
Judges Assistants: Kamil Pítra, Antonín Chovan, Dan Provazník, Daniel Kounovský.
Safety pilot: Miloš Ramert.

Kompletní fotogalerie Františka Brablce: https://bit.ly/3AAb10f

Kompletní výsledky: https://acroscoring.aecr.cz/brk2021/