VYZNAMENÁNÍ FAI ZA ROK 2020

Jako každý rok i na současné podzimní konferenci FAI byly předány diplomy a medaile významným sportovcům a sportovním organizacím z celého světa. Do České republiky putují oceněni tři – dvě individuální a jedno kolektivní. Ve videu, které mělo premiéru na webových stránkách FAI, kanálu youtube a facebookové stránce, byla vzdána pocta mnoha jednotlivcům a skupinám, kteří předvedli výjimečné výkony, přispěli k rozvoji letectví a kosmonautiky a vytvořili trvalé dědictví a tím pomohli propagovat letecké sporty.

Seznam všech oceněných: https://www.fai.org/news/2021-fai-awards-winners

 

 


Diplom Paula Tissandiera (FAI Paul Tissandier Diploma) 

Jiří Unzeitig

Létá více než 60 let. Začínal na letišti v Chocni, kde byl u začátků aeroklubu Choceň, který se později sloučil s aeroklubem Vysoké Mýto kam se Choceňáci přestěhovali. Zde byl předsedou a později náčelníkem, než se stal továrním a zalétávacím pilotem pilotem Orličanu.  Zalétával nově postavená letadla včetně zkušebních letů např. také VSO-10. Létal nejvíce na letadle typu L-200 Morava na kterém má desetitisíce nalétaných hodin, snad nejvíc z pilotů, kteří tento typ létají. Později po skončení Orličanu působil jako instruktor v letecké škole v Žilině a dále v letecké škole Bemoair, kde je dodnes.

 


Diplom Paula Tissandiera (FAI Paul Tissandier Diploma) 

Miloš Ramert

Dlouholetý soutěžící a organizátor soutěží v letecké akrobacii kluzáků, reprezentant České republiky v letecké akrobacii kluzáků v letech 1995–2017, Mistr České republiky v kategorii Intermediate v letech 2000, 2001 a 2009, v kategorii Advanced v r. 2011, člen Odborné sportovní komise Aeroklubu České republiky pro leteckou akrobacii. Stále se aktivně podílí na přípravě a výchově mladých pilotů v letecké akrobacii kluzáků.

 


Čestný skupinový diplom FAI (FAI Group Diplomas of Honour)

Aeroklub Jaroměř

Členové Aeroklubu Jaroměř jsou dlouholetými organizátory vrcholných soutěží v plachtění, přesném létání a letecké rally a letecké akrobacii v rámci celé České republiky. Na místní a krajské úrovni propagují letecké sporty a parašutismus každoročním pořádáním dnů otevřených dveří, dětských dnů, sletů letadel a v neposlední řadě organizací soustředění reprezentace v přesném létání a letecké rally. Z jejich řad se rekrutovali budoucí mistři světa v letecké akrobacii Ivan Tuček a Jiří Saller.