Parašutisté z Dukly přivezli medaile z Dauhá

Ve dnech 15.–30. 11. 2021 se konalo 44. CISM Mistrovství světa v parašutismu v katarském Dauhá. Hned na úvod závodu poznamenalo český tým nucené vyřazení jednoho z nejlepších závodníků Oldřicha Šorfa. Ten, díky pozitivnímu testu na COVID 19, musel zrušit svůj odlet. Místo něho musel nastoupit Jakub Pavlíček, který měl původně skákat pouze kameru ve skupinové akrobacii. Jelikož výkonnost obou týmů Dukly Prostějov byla v letošním roce velmi vyrovnaná, neztráceli jsme naději a dali vše do boje o stupně nejvyšší.

Dějištěm závodu se stalo parašutistické centrum v blízkosti města Al Khor. Zde byly vybudovány klimatizované stany a k dispozici dvě letadla Twin Otter (přesnost přistání a skupinová akrobacie) a dva vrtulníky Augusta (individuální akrobacie). Nevýhodou tohoto místa byla vzdálenost od hotelu v Dauhá. Dojezdová doba byla okolo jedné hodiny a v případě zácpy i delší. Počasí bylo každý den téměř identické. Teploty přes 30 stupňů celsia a silný vítr. To se ukázalo jako největším problémem v disciplíně přesnost přistání. Pravidla jasně stanovují limit větru do 7 m/s, jestliže vítr překročí tuto hranici, závodník má nárok na opakovací seskok. Bohužel do sedmi metrů foukalo pouze prvních pár hodin po východu slunce. Díky tomu museli organizátoři zvolit nepopulární taktiku posunout odjezd na 4.15 ráno a první volání do letadla ještě za tmy. Stoupání letadlem při východu slunce byl vskutku romantický zážitek. Bohužel po budíčku ve 3.45 sedm dní po sobě a návratu na hotel okolo sedmé večerní, neměl nikdo na romantiku ani pomyšlení.

Prvním dokončeným závodem se stala individuální akrobacie, kde Libor Jiroušek získal stříbrnou medaili. Ve skupinové akrobacii jsme se pohybovaly na průběžném sedmém místě. V semifinále jsme dotáhli brazilský tým a díky stejnému součtu jsme jako poslední dva týmy pokračovaly do finále, kde jsme je porazili o dva body. Teď už bylo potřeba doskákat jen přesnost přistání. Po osmém kole se ukončil závod jednotlivců a pokračovalo se v semifinále a finále družstev. V jednotlivcích se umístil nejlépe Petr Chládek na 14. místě a největším překvapením se stal německý junior, který vyhrál přesnost a zároveň i absolutního mistra světa v kombinaci s individuální akrobacií. Přesnost přistání družstev se bohužel začala velmi “natahovat“. Důvodem byl silný vítr již od brzkého rána a hustá mlha, ve které jsme stěží trefili na toalety. Nakonec se vše odskákalo a my mohli slavit. V přesnosti jsme sice skončili pátí, ale součet všech tří disciplín nás vynesl na třetí místo, pouhý bod za Rusko a vítězné Německo, které vyhrálo s velkým náskokem.

Domů se tým Dukly Prostějov vrátil 30. listopadu. Zde se doslova neohřeje a již 7. 12. 2021 odlétá na závěrečné závody v přesnosti přistání, které se koná v Dubaji.