Parašutisté disciplíny PARASKI bojovali na Šumavě s větrem o medaile

PARASKI WORLD CUP SERIES 2022, ŠUMVA (CZ)

Šumavské městečko Železná Ruda přivítala světovou špičku v kombinaci lyžování (sjezd, obří slalom) a parašutismu (přesnost přistání), tedy disciplínu PARASKI. Samotný závod světového poháru se konal po dvouleté přestávce a již před vlastním zahájením byl ohrožen naprosto nepříznivou meteorologickou předpovědí, která indikovala mimořádně silný vítr o rychlosti dosahující v nárazech až 90km/h. Organizátoři informovali všechny přihlášené závodníky o dané situaci, řada z nich se rozhodla svou účast na závodě zrušit. Nakonec se z původně přihlášených 62 závodníků prezentovalo 40 sportovců, kam patřila reprezentace ČR, Německa, Rakouska, Švýcarska a klubové týmy rovněž z těchto zemí.

V pátek 18. 2. 2022 je závod zahájen obřím slalomem na Špičáku, který proběhl ve dvou kolech. Tuto část závodu opanovali rakouští závodníci, v celkovém pořadí a zároveň samozřejmě v kategorii žen vítězí Sophie Grill, v mužích Sebastian Graser.

Počasí plnilo očekávanou předpověď, vítr přesahoval 15m/s, seskoky nad Šumavou by se tak staly pouze hazardem, který by sportovci mohli jen minimálně ovlivnit. Parašutistickou část organizátoři z plzeňského aeroklubu přesunuli na letiště Klatovy, kde byla síla větru přeci jenom o něco slabší a terén, okolí nepředstavovalo přímé nebezpečí při přistání mimo cíl.

Během pátečního odpoledne a podvečera byly odskákány dvě kola parašutistické části závodu. Minimální rozsah závodu PARASKI WORLD CUP byl tak dosažen.

Sobota pak již byla pouze ve znamení „stand by“, zda se vítr alespoň troch zklidní a umožní další seskoky.

Tato naděje se však nenaplnila a ředitel závodu soutěž ve 14:00 hod ukončil. V mužích vítězí Jakub Rataj z České republiky, v ženách Sophia Grill, z Rakouska, v soutěži týmů pak reprezentace Spolkové republiky Německo.

Poděkování patří za významnou podporu všem sponzorům a partnerům (viz https://www.aplzen.cz/event/world-cup-paraski/), městu ŽELEZNÁ RUDA a společnosti PINK SKYVAN za perfektní servis v parašutistické části spolu s TJ Sokol Špičák v lyžařské části.