12. ročník parašutistického bezpečnostního semináře Safety Day

V sobotu 12. března 2022 pořádal Skydive Czech Republic společně s JUMP-TANDEM® v  Prostějově již 12. ročník parašutistického bezpečnostního semináře Safety Day 2022. Skydive Czech Republic je mimo členství v AeČR jako jediná v České republice také členem USPA (United States Parachute Association) a proto pořádá tento seminář v termínu i v koncepci navrhované právě nadnárodní organizací USPA.

Když běží vše “normálně”, a tak to probíhalo již mnoho předešlých ročníků, střídají  se přednášky o nebezpečích na palubě, úskalích za volného pádu, nebezpečích na padáku s přednáškami o první pomoci či statistikami nehodovosti, které pro nás již přes 50 let zpracovává FAI.

Co ale slavilo v ČR premiéru, je hybridní pojetí celé akce. Co to znamená? Přednášky probíhaly v konferenčním sále hotelu Tennis Club v Prostějově a současně bylo vše prostřednictvím internetu přenášeno do prostředí on-line, a navíc tato cesta přes internet byla obousměrná. Znamená to, že ti co seděli v sále slyšeli a dokonce viděly ty, co seděli třeba doma v obývacím pokoji a naopak. To vše se dělo díky profesionálnímu režijnímu HW i SW. V sále byly mimo standardní projekci nainstalovány 3 kamery a 2 audio systémy a ty byly přes profesionální režijní střižnu a speciální počítač propojené přes internet. Vzniklo tak diskusní prostředí, jakoby všichni seděli spolu v jedné místnosti.

Za organizátora bychom chtěli velmi poděkovat všem přednášejícím, ale zejména všem zúčastněným. Dokazujeme tím, že nám není lhostejná bezpečnost ani naše ani našich kamarádů. Účastí na Safety Day ale bezpečnost teprve začíná. Safety Day je motivace po zimní přestávce, kdy si můžeme znovu vše zopakovat a připomenout si, že musíme dodržovat všechna bezpečnostní pravidla jak při přípravě na každý seskok, tak i v jeho průběhu.

Safety Day v Prostějově se zúčastnilo celkem 100 parašutistu! 90 jich bylo přítomno na místě a 10 se zúčastnilo on-line. Jednalo se tak již tradičně o největší parašutistický Safety Day v ČR.

Všichni, kteří se zúčastnili celého semináře byli navíc odměněni zlevněným celoročním pojištěním díky sponzorství společnosti JUMP-TANDEM. Škoda jen, že se některým členům OSK Para, kteří o to usilují, nedaří prosadit takovou podporu celoplošně v celé ČR z dotací, které parašutisté získávají ze státního rozpočtu prostřednictvím NSA a AeČR.