Pohár Moravy 2022

Rozpálené slunce, enormní „géčka“ a provoz až do západu slunce. Tak takhle nějak vypadal letošní Pohár Moravy na letišti v Kyjově.

Ačkoliv původní plán předpokládal páteční tréninky a sobotní soutěžení, tak predikce počasí uspíšila zahájení soutěže už na pátek 20. května 2022. Po dopoledních trénincích a poledním obědě zahájil tucet akrobatů ukázku svého umění na moravském nebi. Navzdory nečekané improvizaci dokončila většina závodníků své lety do pátečního soumraku. Noční bouřky obešly Kyjov obloukem a ani předpovídaný ranní déšť do Kyjova nedorazil. Předpověď vysokých nárazů větru však přetrvávala, a nakonec se i později vyplnila. V brzkých dopoledních hodinách tak bojovali o nejlepší umístnění zbylí soutěžící společně s 13. soutěžícím, který dorazil na letiště později.

 

Suma sumárum se v Kyjově utkalo 13 akrobatů ve třech třídách Advance (5), Intermediate (3) a Sportsman (5). Závodníci třídy Advance soutěžili na kluzáku Swift S-1 a MDM-1 Fox, soutěžící z třídy Intermediate a Sportsman pak na kluzáku ASK-21. Vleky zajišťovali M. Chovan s letounem Maule M-7 a vlekaři Aeroklubu Kyjov na letounu Z-226. Tým rozhodčích tvořili pánové J. Rolinek, P. Burda, M. Ramert a T. Bartoň, scoring director byl Martin Chovan.

Během sobotního odpoledne byly vyhlášeny výsledky a vítězům předány diplomy ceny. Ve třídě Advance se na prvním místě umístil Adam Klenka (GAC), ve třídě Intermediate byl na prvním místě Vít Čtvrtníček (AK Kyjov) a ve třídě Sportsman si na bednu stoupl Martin Řezáč (Jaroměř).

Akce dále pokračovala volnou zábavou u grilu a bohatého občerstvení. Všem soutěžícím tímto děkujeme za účast, organizátorům za přípravu a rozhodčím za hodnocení.

Kompletní hodnocení najdete zde: https://acroscoring.aecr.cz/kyjov2022/

Těšíme se na vás u příštího Poháru Moravy!