Doporučený postup pro splnění úlohy 15c Radionavigace při výcviku TMG

AeČR zažádal o výjimku z AMC1 SFCL.150(b) bod. c) 2) úloha 15 c), týkající se výcviku v radionavigaci v rámci výcviků SPL s právy na TMG. Důvodem žádosti o výjimku, na základě které by bylo možné po jejím udělení vypustit část výcviku v navigaci – Radionavigace s využitím VOR/NDB je skutečnost, že TMG v ČR postrádají potřebné přístrojové vybavení a nelze je takovým zařízením dodatečně vybavit.

Na požadavky přijatelných způsobů průkazu (AMC) schválených Agenturou Evropské unie pro bezpečnost letectví se neuplatňuje výjimka podle článku 71 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139, protože se nejedná o právní akt nařízení. 

 

Úřad pro civilní letectví navrhl postup, jak tuto úlohu splnit.

Úlohu 15c Radionavigace (základy) osnovy pro získání práv týkajících se TMG, které nejsou vybaveny přístrojovým vybavením pro létání radionavigace, splní pilot-žák následovně:
15c (i) Použití GNSS nebo VOR/NDB (výběr vyčkávacích bodů; indikace k/od nebo orientace; chybové zprávy):
– Úloha bude splněna za letu s využitím GPS Garmin. GPS Garmin musí obsahovat aktuální databázi navigačních bodů, letišť atd.
15c (ii) Použití VHF/DF a jiných rádiových zařízení (dostupnost, AIP a kmitočty; R/T postupy a spojení s ATC; získávání QDM a let k cíli):
– Úloha bude se žákem probrána teoreticky, případně pomocí instruktážního videa.
15c (iii)Použití traťového radaru nebo radaru koncové řízené oblasti (dostupnost a AIP; postupy a spojení s ATC; povinnosti pilota; sekundární přehledový radar):
– V případě, že je TMG vybaveno odpovídačem SSR, bude splněna za letu; v případě, že TMG není vybaveno odpovídačem SSR, úloha bude se žákem probrána teoreticky, případně pomocí instruktážního videa a návodu pro obsluhu SSR.

Úlohu 15c Radionavigace (základy) je možné odlétat také v letounu s instruktorem FI(A) nad rámec předpisem požadované celkové doby letu v TMG.

 

Oficiální vyjádření úřadu zde: priloha_1044018660_0_3469-22-301 Odpověď na Žádost o výjimku pro výcvik TMGSPL