Mistrovství světa v klasických parašutistických disciplínách Strakonice 2022

V termínu 16.–24. 7. 2022 se poprvé v historii konalo Mistrovství světa v České republice, a to v jihočeských Strakonicích. Soutěžilo se v přesnosti přistání a individuální akrobacii. Individuální akrobacie se skáče z 2200m a cílem je co nejpřesněji a nejrychleji zatočit předem stanovený komplex akrobatických prvků. Mistrem světa se stal Weber z Německa. Nejlepším z našich byl Oldřich Šorf, který se umístil na smolném 4. místě, se ztrátou pouhých 26 setin sekundy. V první desítce se ještě umístil Jiří Gečnuk na 5., Petr Chládek na 7. a Hynek Tábor na 9. místě.

            Přesnost přistání se skáče z 1000m a cílem je se trefit na elektronický disk. Absolutní nula je střed o průměru 2 cm a poté se přičítají trestné body po jednom centimetru až do maximálních 16 cm. Naši zde obhajovali 1. místo z loňského MS. Soutěž byla napínavá až do finálového osmého seskoku, kdy naši zvítězili o pouhý centimetr před Švýcary ve velmi obtížných termických podmínkách. Nutno podotknout, že to bylo již třetí vítězství v řadě. Na třetím  místě skončili shodně Němci, Francouzi a Italové. V následném rozskoku se nejvíce zadařilo družstvu Francie.

            Individuální přesnost pokračovala semifinálovým a finálovým kolem. Nejlépe se dařilo opět Oldřichu Šorfovi, který šel do posledního kola na třetím místě se stejným výsledkem spolu s dalšími 5 závodníky. Bohužel v posledním kole dal 2cm a propadl se na konečné 8. místo. Nejlepší z našich byl nakonec Hynek Tábor na 4. místě.

            V kombinaci se velmi zadařilo. Oldřich Šorf 2. (do posledního seskoku vedl), Hynek Tábor 4., Petr Chládek 5. a Jiří Gečnuk 6. Díky tomuto pořadí jsme s obrovským náskokem vyhráli i v kombinaci týmů. Na závěr je nutno podotknout, že dvojité zlato jsme byli schopni vyhrát potřetí v řadě, což je historicky velmi ojedinělé.