24. Mistrovství České republiky v balónovém létání 2022 Jindřichův Hradec

V termínu od 23. do 27. 8. 2022 proběhne 24. ročník Mistrovství ČR v balónovém létání, po dvouleté přestávce opět v Jindřichově Hradci a blízkém okolí.
Jedná se o jedinou akci tohoto druhu v roce 2022 pod záštitou Českého balónového svazu. Soutěž je pořádána ve spolupráci s Aeroklubem Jindřichův Hradec, zázemí soutěže bude mít přímo v prostorách letiště. Účastníci soutěže budou ubytování z části na Švecově koleji a také v jiných kapacitách ve městě.

Soutěž je rovněž uznatelná zahraničním účastníkům pro jejich národní bodování a je také organizována podle mezinárodních pravidel Světové letecké federace (FAI). Ředitel soutěže, tedy sportovní části, přijel na pozvání až z Belgie, soutěž tak bude atraktivní také pro zahraniční soutěžící. Cílem soutěže je samozřejmě stanovení Mistra republiky a celkového vítěze mezinárodního mistrovství ČR.

„V roce 2019, kdy se konalo MČR naposledy a to právě v Jindřichově Hradci, jsme zaznamenali velké nadšení a divácký zájem ze strany obyvatel Jindřichova Hradce i návštěvníků oblasti. V mezidobí nás kontaktovali a ptali se, jestli zase budeme létat v Jindřichově Hradci. Rádi se tedy vracíme s cílem propagovat balónové létání a současně Jindřichův Hradec. Umožníme pilotům a posádkám z ČR i ze zahraničí opět se vznést a soutěžit v malebném prostředí Jindřichohradecka a jižních Čech.
Předpokládáme účast cca třiceti českých a zahraničních posádek do soutěže, dalších 8-10 balónů mimo soutěž. Nad Jindřichovým Hradcem se tak během konání akce bude současně vznášet 35 – 40 horkovzdušných balónů. Akce se zúčastní 120 – 150 osob, tedy pilotů, členů soutěžních posádek, organizátorů a rozhodčích z České republiky a ze zahraničí.
V tuto chvíli probíhá tzv. zvací procedura, zájemci ze strany sportovních pilotů se hlásí se svými posádkami do soutěže. Pro zajímavost – máme přihlášeny 3 piloty tedy 3 balóny z Austrálie a jednoho pilota (balón) z Nového Zélandu.“ uvedl Pavel Kostrhun, organizátor soutěže.

Soutěž bude opět otevřená veřejnosti, především podvečerní lety budou plánovány tak, aby byly divácky atraktivní na letišti v Jindřichově Hradci. Zahájení soutěže je plánováno na úterý 23.8.2022 v podvečer, ukončení soutěže proběhne vyhlášením výsledků v sobotu večer 27.8.2022 na letišti v Jindřichově Hradci. Plánují se za příznivého počasí vždy dva lety denně od středy rána do soboty večera, tedy celkem 8 soutěžních letů.

Hlavní organizátor: Aeronautic club, z. s., Kamenomlýnská 128/6, Brno, IČO: 44965320
Zastoupen: Ing. Pavel Kostrhun, předseda z. s. a hlavní organizátor akce
Kontakt: tel.: 603 814 857; email: marketing@balloon2022.cz
Termín konání akce: 23. 8. -27. 8. 2022
Místo konání akce: Jindřichův Hradec, letiště Aeroklubu Jindřichův Hradec

Informace najdete na webu soutěže: www.balloon2022.cz