OTEVŘENÉ MISTROVSTVÍ ČR FS 4-WAY 2022

Skydive Czech Republic z Prostějova se stala v roce 2022 pořadatelem Mistrovství České republiky ve Formation Skydiving. Protože se poslední tři ročníky konaly opakovaně v Čechách, rozhodla tentokrát OSK Para přidělit soutěž na Moravu. Skydive Czech Republic (SCR) se na oplátku zavázala co nejvíce zpropagovat závody a dostat na MČR i zahraniční týmy. Organizátoři ze SCR jsou ostřílení profesionálové – připomeňme pořádání hned několika Mistrovství světa, Světových pohárů a Mistrovství Evropy, a tak není divu, že se záměr podařil. A dokonce se podařilo zdvojnásobit počet týmů oproti roku 2021. V roce 2021 se MČR zúčastnily 4 týmy. V roce 2022 to již bylo fantastických 8 týmů a z toho 3 zahraniční. Je tedy evidentní, že umístění závodů na Moravu se vyplatilo a prospělo soutěži Mistrovství České republiky jako takové. Organizátoři z Prostějova uskutečnili nejlépe obsazené závody za nejméně posledních 5 let. 

Samotná soutěž se konala v termínu 18.–20. 8. 2022. Ve čtvrtek 18. 8. probíhaly tréninkové seskoky, mítink závodníků a losování formací. V pátek 19. 8. v 8:00 už nastupovali první závodníci do připraveného Turboletu L-410, který dle pravidel FAI létal pro tuto disciplínu do výšky min. 3200 m. Počasí všechny od počátku soutěže zkoušelo – jak už je letos zvykem. Přesto neoblomná organizace a perfektní morálka týmů nakonec zafungovaly a v sobotu ve čtyři hodiny odpoledne, kdy se již definitivně a intenzivně rozpršelo, bylo odskočených 9 kol v kategorii AAA a 8 kol v kategorii Rookie z celkových maximálně možných 10 kol.

V kategorii Rookie zvítězil tým Gang Bang ze Slovenska s celkovým počtem 94 bodů. To je opravdu na tuto kategorii výjimečný výsledek. V kategorii AAA Open se mimo české borce na druhém místě, těsně za celkovým vítězem soutěže, usadil maďarský tým Bronteroc. V kategorii AAA Mistrovství ČR získal bronzovou medaili tým ATOM+, stříbro si odnesl Dream Team a absolutním vítězem soutěže a mistrem České republiky se stal tým HF Flying Circus s celkovým počtem 131 bodů.

 

Pro hodnocení soutěže si organizátor vybral FAI počítačový scoring system OmniSkoreHD (na něm se bude letos mimo jiné hodnotit Mistrovství světa v Arizoně USA). Rozhodčí si tento systém velmi chválili pro jeho přehlednost, jednoduchost ovládání a celkovou intuitivnost. Posuďte sami co vše se dozvíte např. jen z online výsledků: jděte na omniskore.com a pokračujte na link OPEN CZECH NATIONALS 2022 (druhý shora).

Vidíte doslova vše o závodech: vylosování jednotlivých kol, podrobné výsledky všech týmů a všech seskoků včetně rozhodování jednotlivých rozhodčích a hlavně si můžete prohlédnout jakékoliv soutěžní video a to včetně hodnocení a vylosovaných sestav. To je převratné a scoring system OmniSkoreHD má i velký výukový potenciál.

Zde si můžete přečíst pár slov, které nám posílá Ted Wagner – vynálezce a vývojář OmniSkoreHD: “Sledoval jsem několik soutěžních skoků a hřálo mě u srdce, když jsem viděl, jak staří dobří ervéčkáři dělají to, co je baví. Nejlepší sport na světě. Bode mi potěšením kdykoliv v budoucnosti podpořit Mistrovství České republiky. Jste skvělí!

A pro skvělé vítěze mělo SCR připravené opravdu nádherné ceny, skleněné broušené medaile a pro mistra ČR krásnou a hodnotnou trofej. Rád bych poděkoval všem organizátorům, pilotům, rozhodčím i závodníkům za opět skvělé závody uskutečněné v Prostějově. Těšíme se již na další závod Speed Star, který se bude konat od 30. 9. do 2. 10. 2022. Aktuality a další sportovní akce konané na letišti v Prostějově sledujte zde https://www.jump-tandem.cz/sportovci/planovane-akce/.

Martin Dlouhý, ředitel soutěže