Historický úspěch na Mistrovství světa v akrobacii na kluzácích ve francouzském Issoudunu!

Slavnostním závěrečným ceremoniálem s vyhlášením a oceněním vítězů skončila letošní vrcholná soutěž bezmotorových akrobatů mezinárodních kategorií Advanced a Unlimited.  A právě české družstvo Advanced, které dosáhlo met nejvyšších v hodnocení týmů i jednotlivců, bylo díky juniorskému věku čtyř našich akrobatů největším překvapením soutěže. Jen pátý člen týmu již věkovou hranici juniorů překročil. Pro trenéra Miloše Ramerta dobré výkony zas tak velkým překvapením nebyly, neboť týmu naordinoval důkladnou a přísnou tréninkovou přípravu. Překvapením však bylo, že již od prvního Free Known programu na naše mladíky ostatní týmy nestačily.

Zcela hladký průběh v náš prospěch soutěž neměla. Obzvlášť boj o nejlepší umístění v hodnocení jednotlivců byl skutečně napínavý.

Po náročné cestě (1250 km) dorazilo do Issoudunu, cca 200 km jižně od Paříže, družstvo Advanced se svým trenérem i zabezpečovací skupinou v neděli odpoledne. Tým Advanced si přivezl i reprezentační akrobatický speciál S-1 Swift OK-2100. Další 2 kolegové týmu kategorii Unlimited se Swiftem OK-2151 dorazili o den později.

Období od pondělí do středečního poledne určily propozice k tréninkovým a familizačním letům. Od prvních startů bylo jasné, že okolní plochá krajina bez výrazných dominant bude při akrobacii náročná na orientaci. Také 3 travnaté dráhy, všechny výrazně vytyčené bílými postranními značkami, znamenaly riziko záměny s vytyčením akrobatického boxu.

Po oficiálním ceremoniálu a následující párty ve sředu 17.8. odpoledne, umožnilo počasí první soutěžní lety až v pátek. A hned první povinné-volné sestavy naznačily, se kterými letci bude nutné počítat v boji o posty nejvyšší. Oliver Adamy obsadil 1. místo, Jan Adam skončil po přepočtu výsledku na 3. místě, čtvrté místo za první sestavu si vybojoval Adam Klenka. Získali tak „malé“ medaile FAI a poprvé se hrála česká hymna!

K lepším výsledkům jistě přispěl i páteční „Český večer“, kdy český tým připravil pohoštění pro všechny účastníky. Pravý aeroklubový guláš, české pivo, česneková pomazánka na místní bagety, nakládaný hermelín a utopenci – vše bylo oceněno potleskem ve stoje!

„Hasičské cvičení“ v neděli a pondělní počasí vhodné toliko pro turistiku, nikoliv však pro akrobacii, způsobilo snahu pořadatelů využít beze zbytku všech letových dnů od úterý do pátku. Objednávku dobrého počasí pro následující dny jsme podpořili kotlem velmi oceňované bramborové polívky při pondělním pohoštění Rakousko-Uhersko-Českého večera.

V úterý soutěž pokračovala první tajnou sestavou, kde se na první tři místa naši piloti neprosadili, zato 4 z nich obsadili místa v první desítce s malou bodovou ztrátou.

 Po 3. programu (volná tajná sestava) se ale opět hrála česká hymna. Na prvním místě stál opět Oliver Adamy!

4. sestava( druhá tajná) již rozdala karty pro závěrečné boje. Oliver Adamy ztrácel v celkovém pořadí na zkušeného Francouze Thibauta Fromantina pouhých 6,5 bodu. A Adamu Klenkovi chybělo na třetí místo jenom 33 bodů. Soutěž družstev Advanced jsme ale vedli s velkým náskokem. Nepříznivá předpověď počasí nám brala naději na zlepšení výsledku dalším programem.

Během proměnlivého počasí na hranici regulérnosti a taktizování ze strany vedoucích týmů se nakonec kýžená třetí tajná komplet odlétala. Oliver Adamy předstihl francouzského kolegu a stal se tak absolutním mistrem světa v akrobacii na kluzácích v kategorii Advanced ! Dosáhl i na „malou“ bronzovou medali FAI za 3 tajné sestavy. Adamovi Klenkovi naopak náš risk neprospěl a ze čtvrtého místa klesl na páté v celkovém pořadí.

Český tým kategorie Advanced ve složení (Oliver Adamy, Adam Klenka, Jan Adam a trenér Miloš Ramert) získal zlatou medaili.

 

Přehled medailí z Mistrovství světa v letecké akrobacii kluzáků třídy Advanced
Absolutní pořadí jednotlivců – 1. Oliver ADAMY
Absolutní pořadí družstev – 1. Česká republika
Tajné sestavy – 3. Oliver ADAMY
Povinná volná sestava – 1. Oliver ADAMY, 3. Jan ADAM
Volná tajná sestava – 1. Oliver ADAMY
Tajná sestava A – 2. Tomáš MICHÁLEK, 3. Adam KLENKA
Tajná sestava B – 2. Oliver ADAMY

 

Českou republiku reprezentovalo celkem 7 závodníku. V kategorii Unlimited létal dvoučlenný tým: Přemysl Vávra a Miroslav Červenka – ti letos měli štěstí méně a medaile nezískali. V kategorii Advanced létali: Oliver Adamy, Adam Klenka, Jan Adam, Tomáš Michálek a Vilém Říha. Do hodnocení družstev jsou započítávány výsledky tří nejlepších v Advanced, v Unlimited jsou družstva dvoučlenná vzhledem k menšímu počtu soutěžících – díky extrémní náročnosti sestav.

Za úspěchy čs. výpravy patří velký dík všem našim akrobatům, trenérovi Miloši Ramertovi i zázemí „kempového a zásobovacího týmu“ Katky a Martina Adamy. Samozřejmě zcela zásadní roli v tomto případě sehrála důkladná systematická příprava reprezentantů a jejich výběr. Před začátkem sezony 2021 rozhodl Výkonný výbor o povinnosti využívat pro výcvik juniorů jednotný systém Koncepce zabezpečení přípravy sportovně talentované mládeže v leteckých sportech (STM). Přehledný systém zajišťuje maximálně transparentní zařazování juniorských sportovců do výkonnostních tříd a umožňuje vhodnější rozdělování techniky a finanční podpory.  Díky intenzivní a důsledné prací trenéra spolu s dobrou motivací je položen základ nové generace bezmotorových akrobatů. Dobrým znamením byla první medaile z MS Marka Veselého v roce 2021 a současné medailové žně jsou potvrzením správně zvolené cesty. Mezi reprezentanty týmu Advanced se tak dostal jediný nejuniorský závodník. Nadšení kazí jen fakt, že v roce 2022 Národní sportovní agentura nepřidělila na výchovu juniorských sportovců ani korunu.