Létání pro handicapované LKMB 2022

Aeroklub Mladá Boleslav a Aves Bohemica za významného přispění sponzorů a partnerů uspořádali v sobotu 10. září 2022 další ročník úspěšné akce. Posláním je umožnit postiženým fanouškům letectví účastnit se osobně leteckého provozu a svézt se oblíbeným létajícím aparátem, pokud to bude technicky možné.

Akce se tento rok účastnilo 30 zájemců na vozíku, k dispozici bylo 10 letadel. Kromě možnosti letu akrobatickým kluzákem nebo malým motorovým letadlem byl připraven i vrtulník nebo historický dvouplošník Antonov An-2. Lety trvaly 20-30 minut.

Třešničkou na dortu bylo akrobatické vystoupení reprezentanta v motorové akrobacii Jana Sobotky se Zlinem Z-525 AFS Akrobat Speciál.

Akce se také se svými stroji účastnili handicapovaní piloti, kteří mají běžná letadla upravená na ruční řízení. To může být impulzem ke startu nové sportovní kariéry. Například polský handicapovaný plachtař Adam Czeladzki uspěl na Mistrovství Polska v plachtění, kde skončil na druhém místě a reprezentoval Polsko na mnoha světových závodech.

Děkujeme partnerům akce: Nadační fond ŠKODA AUTO, Twintrans, Letecká Amatérská asociace, Aeroklub České republiky, Nissa Air, Future Vehicles, O. K. Flght ream, Letecké služby HK, Kopalovic Uzenářství, CAA z.s., Muzeum Metoděje Vlacha.