Výsledky soutěže Brněnské kotól 2022

Všichni, kdo se během uplynulého víkendu pohybovali kolem medláneckého letiště, si mohli všimnout netypického divadla, které se odehrávalo na obloze. Oproti běžnému provozu ladně kroužících kluzáků tu tentokrát letadla prováděla akrobatické obraty: výkruty, souvraty, přemety a další z mnoha, mnohdy neobvykle pojmenovaných, manévrů (znáte například humpty-bump?).
Důvod toho konání byl jednoduchý a bylo možné jej zachytit i v médiích: medlánecký aeroklub uspořádal již druhý ročník akrobatické soutěže nazvané Brněnské kotól. Na startovní listině letošního ročníku se kromě medláneckých akrobatů objevili i piloti z ostatních aeroklubů z celé republiky a jeden ze soutěžících dokonce přijel ze slovenského Holíče, takže soutěž se dá směle označit jako mezinárodní.

Akce začala již od čtvrtka tréninkovými lety a díky krásnému podzimnímu počasí pokračovala do pátku. V sobotu, kdy se mělo odehrát hlavní soutěžní klání bohužel piloty probudila mlha, nízká oblačnost a dohlednost hluboko pod minima. Protože podmínky se nelepšily ani v odpoledních hodinách, bylo rozhodnuto soutěž přesunout na neděli, do náhradního termínu.

S příchodem neděle se počasí umoudřilo, poslušně udělalo otočku o 180 stupňů a nad Brnem se rozhostil idylický den, který by mohl sloužit jako reklama na babí léto. Díky tomu se podařilo odlétat všechny soutěžní lety v optimálním čase a před třetí hodinou odpoledne bylo možné udělat poslední soutěžní let a začít se věnovat vyhodnocování a přípravě vyhlášení výsledků.

Výsledky soutěže jsou následující: v kategorii sportsman zvítězil Boris Bachratý z aeroklubu Kyjov, následovaný Petrem Jedličkou a Jiřím Maternou z pořádajícího aeroklubu Medlánky.
Ve vyšší kategorii Intermediate zvítězil úřadující mistr republiky Vít Čtvrtníček z aeroklubu Kyjov těsně před Adamem Pilcem z GAC Benešov) a Martinem Stránským z Východočeského aeroklubu Pardubice (Podhořany).

Kompletní výsledky včetně soutěžních sestav najdete zde: https://acroscoring.aecr.cz/kotol-2022/

Celkové zhodnocení akce? Veskrze pozitivní – podařilo se využít jedněch z posledních pěkných dní sezóny k soutěžnímu létání, zviditelnění Aeroklubu Medlánky na mapě akrobatických letišť a potkat se s podobně ‘postiženými’ přáteli z ostatních aeroklubů. Zároveň měly stovky kolemjdoucích možnost přihlížet mistrovskému ovládání kluzáků v nejrozmanitějších akrobatických polohách, vidět práci rozhodčích nebo třeba leteckých modelářů a seznámit se s činností na letišti. 

Poděkování patří za všechny organizátory z Aeroklubu Medlánky zejména řediteli soutěže Pavlu Schořovi a rozhodčím Janu Rolinkovi, Petru Burdovi a Martinu Chovanovi, kteří se společně s předsedou jury Milošem Ramertem a výpočtářem Antonínem Chovanem podíleli na hladkém a regulérním průběhu soutěže. Akrobatické komisi Aeroklubu České republiky děkujeme za zapůjčení techniky.

Fotografie poskytl František Brablc, a ještě víc jich najdete zde: https://eu.zonerama.com/FrantisekBrablc/Album/9000100