Klatovský Karafiát 2023 – soutěž v přesnosti přistání

Na klatovském letišti se o ve dnech 5.-7. 5 .2023 konaly závody v přesnosti přistání, kterými jsme pro letošek také otevřeli první kolo Českého poháru v přesnosti přistání. Poslední závody v přesnosti přistání zde proběhly ještě pod organizací Pošumavského Aeroklubu Klatovy v roce 2017 a nyní byly pod taktovkou Leteckého Paraklubu Klatovy, z.s., obnoveny. Toto klasické parašutistické sportovní odvětví spočívá v tom, že piloti padáků musí přistát co nejblíže cíli, který je umístěn na terči na molitanové či nafukovací matraci. Tento cíl má ovšem pouhé 2 cm v průměru, je umístěn na elektronickém terči o poloměru 16 cm. Od cíle se potom dále doměřuje až do vzdálenosti 100 cm.

V rámci závodů se soutěžící museli pohybovat při seskoku s padákem z 1000 m nad povrchem tak, aby zasáhli bod co neblíže dvoucentimetrovému terči a aby byli tedy schopni dosáhnout co nejlepšího výsledku – co nejméně centimetrů v součtu všech soutěžních kol. Zároveň museli být schopni rychle reagovat na změny větru a ostatní meteorologické podmínek, které mohou ovlivnit jejich let.

Tento druh závodů je velmi náročný, ale zároveň velmi zajímavý pro diváky, kteří se mohou podívat na technické zručnosti a dovednosti skokanů. Na klatovském letišti se závody konaly v pohodové atmosféře a byly velmi úspěšné. Vítězové si odnesli krásné ceny a ocenění.
Ve stejné dny jsme také jako Letecký Paraklub Klatovy z.s. zorganizovali ve spolupráci s Pošumavským Aeroklubem Klatovy a Aeroklubem Plzeň Bory i menší „den otevřených dveří“ klatovského letiště Josefa Hubáčka. Radost jsme měli ze vzájemné spolupráce těchto tří západočeských aeroklubů, pohodové atmosféry při výstavce letadel, závodů v parašutismu a návštěvě plzeňské „Anduly“, tedy AN2, který doplnil výstavku letadel a provedl vyhlídkové lety pro místní děti. Celá akce byla doplněna výborným občerstvením a malováním na obličej pro přítomné děti, které se nakonec barev nemohly nabažit.

V pátek 5.5. proběhly tréninkové seskoky za ideálních podmínek. Sobotní den nám přinesl polední vítr, kdy jsme museli závody na několik hodin pozastavit. Vítr posléze utichnul a mohli jsme dokončit šest kol závodu. V neděli ráno jsme byli připraveni dokončit další dvě kola, ale nízká oblačnost naše snahy zmařila a proto jsme v 10 hodin přešli k vyhlášení vítězů. Za týmy vyhrálo družstvo Plzeň B, následováno ženskou reprezentací – týmem Labutě. Třetí místo uzmul tým „Domácí“. V jednotlivcích jsme mohli k prvnímu místu pogratulovat Daniele Macichové, k druhému místu pak Jiřímu Černímu a třetí místo brala opět žena, Blanka Vojtková.

Výsledky soutěže zde: https://comp.skydivehorovice.cz/za_vybersoutez.php

Za organizační tým, Jana Spěváčková, Letecký Paraklub Klatovy, z.s.